Eindelijk, het werd tijd, hebben we dan elektrische fietsen. De aanschaf had wat voeten in de aarde, want in onze plaatselijke fietsenhandel viel weinig te kiezen en ik verwachtte niet dat dat in andere winkels beter zou zijn.
De sportieve fietser komt hier wel aan zijn trekken. Zeker in Tavira, waar meerdere wielerclubs zijn en elk jaar een etappe van de Volta ao Algarve finisht. Maar als gewone fietser ben je beter af in Nederland. Of toch niet?
De gewone fietser
De gewone fietser bestaat niet in Portugal. De fiets wordt niet of nauwelijks als vervoermiddel gebruikt, zo blijkt uit onderzoek van de Eurobarometer uit 2019 naar mobiliteit en transport. In 2014 gaf nog 1% van de ondervraagden aan de fiets te gebruiken als voornaamste vervoermiddel, in 2019 was dat 0%. Als redenen geven mensen op dat ze bang zijn in het verkeer en dat de wegen slecht onderhouden zijn. Het zal niemand verbazen dat Nederland in dit onderzoek bovenaan staat met 41%. Zweden komt op de tweede plaats met 21%.
Bike valley
Dus is het heel bijzonder dat Portugal Europa’s grootste producent is van fietsen, e-bikes en fietsonderdelen. De stad Águeda is het centrum van de ‘bike valley’. Daar staan meerdere fietsfabrieken die de concurrentie aangaan met China, Taiwan en Maleisië. De omzet van deze fabrieken is sinds 2010 enorm toegenomen door de populariteit van de e-bike. En op dit moment kunnen ze de vraag naar fietsen nauwelijks aan, omdat veel mensen door de pandemie liever op de fiets stappen dan in het openbaar vervoer zitten. Mooi voor de Portugese economie en wie weet heeft dit ook invloed op het fietsgebruik in het land zelf.
Nederlandse fietsenwinkel in de Algarve
Uiteindelijk zijn wij geslaagd in een fietsenwinkel in Almancil van Nederlandse eigenaren. We waanden ons even in Holland: een ruime keus aan fietsen, e-bikes, fietstassen en andere accessoires. Om van te watertanden! De fietsen van een Nederlands merk die we uiteindelijk hebben gekocht, zijn ‘made in Portugal’. Wat een gek idee dat ze de reis van Portugal naar Nederland en weer terug hebben gemaakt!
Fietsen in december
Enthousiast als we zijn over onze e-bikes, maken we veel fietstochtjes in een seizoen waarin we normaal gesproken voornamelijk op de bank zitten. Of was het misschien zo dat we de laatste tijd veel minder fietsten dan vroeger?
Goed aankleden, want het is koud in de ochtend, en een helm op.
Een helm is verplicht in Portugal als je op een e-bike rijdt.
Je kunt lekker hard rijden met een e-bike, maar ik geniet vooral van de relaxte manier van fietsen. Ideaal natuurlijk als je bergopwaarts gaat, maar ook fietsen tegen de wind in is een bijzondere ervaring. Terwijl de wind om je oren slaat zodat je gezicht ervan gaat gloeien, voelen je benen geen enkele weerstand.
Herfst of voorjaar?
Ik heb weleens gezegd dat ik de Hollandse herfstkleuren in Portugal mis. Veel bomen blijven hier immers het hele jaar groen. Maar al fietsend komen we ze toch tegen. De bladeren van populieren kleuren prachtig geel net als die van de granaatappelbomen en aan wijnstokken hangen koperkleurige bladeren. De sinaasappels aan de boom kleuren, onder invloed van koude nachten, vlammend oranje.
Maar er zijn ook voorjaarstekenen. Onder de bomen en in de berm is het gras frisgroen. Vogels kwinkeleren dat het een lust is. Ooievaars nemen hun plaats op het nest in en de eerste zwaluwen zijn al terug uit Afrika. En dat half december! Maar zij weten als geen ander dat de Algarve de winter overslaat.
Zadelpijn
Tegen de tijd dat je aan een boterhammetje toe bent, schijnt meestal het zonnetje waar je je ook een beetje aan kunt warmen. We fietsen veel langere afstanden dan voorheen, want moe word je niet gauw op de e-bike. Maar zadelpijn krijg je, net als op de gewone fiets. Dat ze daar nou nog niets op hebben gevonden…
Loek Kusiak zegt
Maja,
Zadelpijn? Investeer in een goed dameszadel EN een racebroek met zeemleer (die zijn er ook speciaal voor dames) die je ZONDER onderbroek (zelfs veel mannen op racefietsen van 5000 euro weten dat niet) draagt. Met regelmatig fietsen verdwijnt die vermoeidheid in de bips vanzelf. Não há problema.
Ik onderschrijf uit eigen ervaring (ook als voormalig amateurwielrenner) het genot van en de loutering door fietsen in Portugal. Een aanrader is bijv. het traject Viana do Castelo-Sagres, langs de Atl. Kust. Met afwisselend zelfs fietspaden! Kost je een weekje (gelukkig maar!) overnacht in pensions of bij particulieren en bespaar never:nooit op 2 goede maaltijden.
Bonne route!
Maja Kersten zegt
Dank voor je reactie, Loek. Ik zal je tips ter harte nemen en de fietsbroek als onderbroek proberen. Een tocht zoals jij beschrijft, maakten we vroeger wel, toen we alleen op vakantie in Portugal kwamen. Nu fietsen we dichter bij huis. Een boterhammetje volstaat dan, omdat je thuisgekomen, lekker kunt gaan koken.
Hanneke Rijkelijkhuizen zegt
Leuk artikel. Veel plezier op je e-bike!
Maja Kersten zegt
Dank je, Hanneke, dat gaat wel lukken!
Marieleen zegt
Beste, ik heb een kapotte batterij op mijn Hollandse Batavusfiets, gekocht in Parijs. Dat kan uitsluitend vervangen worden in Barcelona. Is te ver af. Mochten ze nu daar in de Algarve dit merk verdelen ??? Dat zou super zijn. Ik woon in Coimbra en het heuvelt hier aardig. Dus zonder batterij geen tochtjes.
Sturen jullie mij de contacten door ajb ?
Maja Kersten zegt
Beste Marieleen, in mijn artikel vind je onder het kopje ‘Nederlandse fietsenwinkel in de Algarve’ een link naar de site van de fietsenwinkel waar ik mijn e-bike heb gekocht met alle contactgegevens. Succes!
Lettie Clarisse zegt
Help!
Mag je een fiets meenemen op een trekhaak? Lees daar verschillende dingen over. Wie heeft het antwoord
Gr Lettie
Henk Eggens zegt
Zie hier het antwoord van de Automóvel Club de Portugal: “REGELS VOOR HET VERVOEREN VAN FIETSEN IN DE AUTO
ONTDEK DE JUISTE OPLOSSINGEN OM VEILIG TE REIZEN”
Er staan regels in voor de volgende opties:
Op het dak
Op het bagagerek
Op trekhaakkogelsteun
Janwillem van der Ent zegt
De ANWB geeft uitvoerige informatie op:
https://www.anwb.nl/vakantie/portugal/reisvoorbereiding/verkeersregels
Doorscrollen tot Fietsendrager, onder Auto en Camper. De Portugese overheid raadt het vervoer van fietsen op een fietsendrager op de trekhaak af, maar verboden is het niet. Wel gelden er strenge regels. Er moet bijv. altijd een wit bord met drie rode strepen op de fietsendrager zitten, ook als er geen fiets op staat.
Michiel van Dam zegt
Strenge regels worden in Portugal zelden nageleefd. Men riskeert ‘gewoon’ een boete. Het witte bord met drie rode strepen op de fietsendrager zie je vaker niet dan wel.