• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Kip piripiri (recept)

Door Winy Schalke 9 reacties
Gepubliceerd op 10 oktober 2023

Dit gerecht is erg populair in Portugal. Op veel markten en feesten ruik je ’s morgens vroeg al de heerlijke geur van gegrilde kippetjes op de barbecue. Je kunt dit gerecht echter ook prima onder de grill bereiden.

Portugal schreef al eerder over de rol van de pittige piripiripeper in Portugal en Nederland.

Gegrilde kip met piripiri

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3/4 kopje piripiri saus
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook, uit de knijper
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 braadkip (ca. 1 kilo, kipfilet kan ook)
Gegrilde hele kip volgens Portugees recept piri-piri
foto Kolforn

Bereiding

  1. Maak een marinade van de eerste 4 ingrediënten.
  2. Verdeel de kip in stukken, leg ze in een platte ovenschaal en bestrijk ze met de marinade. Zet de schaal afgedekt in de koelkast en laat de kip een paar uur (of een nacht) marineren. Bedruip de stukken af en toe met de marinade.
  3. Haal de kip uit de koelkast en laat hem weer op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen de grill voor. Zet de schaal onder de grill en laat de kipstukken in 12 tot 15 minuten mooi bruin kleuren. Draai de stukken om en grill ze nog 12 tot 15 minuten. Wil je de kip extra heet, druppel er dan nog wat piripiri saus op vlak voor het serveren.

Tip

Eet het als de Portugezen, met friet en sla.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 17 juli 2010 en is geherpubliceerd op 10 oktober 2023.


« De off-grid familie in Portugal
Alle tijd van de wereld »

Categorie: Eten & Drinken Trefwoorden: piripiri, recept

Over Winy Schalke

Winy Schalke woont en werkt sinds 1999 in Portugal. Vanuit persoonlijk perspectief schrijft zij sindsdien over haar leven en wat zij tegenkomt in Portugal. Winy is grafisch vormgever en webdesigner bij Alva Design en de oprichter van deze website.

Lees Interacties

Reacties

  1. peter schaefer zegt

    10 oktober 2023 om 11:59

    Het is jammer dat je hier in Portugal nergens Sambal oelek kan kopen wij maakten graag Surinaamse hete kip. Piripiri vinden wij een beetje te heet

    Beantwoorden
    • Maja Kersten zegt

      10 oktober 2023 om 12:27

      Peter,
      De Aldi heeft regelmatig sambal oelek in het assortiment. Meestal gaat dat samen met een ‘Aziatische week’ of zoiets.
      Groeten, Maja

      Beantwoorden
    • Frans Grasmeijer zegt

      10 oktober 2023 om 13:41

      Sambal is te koop bij Attent Hollandes tegenover de Lidl in Boliquim.

      Beantwoorden
  2. Tom zegt

    10 oktober 2023 om 22:01

    Ik ben gek op piripiri kip in een Portugees restaurant. Met veel interesse dit recept gelezen maar het roept bij mij wel veel vragen op.
    Wat is piripiri saus? Waar koop je dat in Nederland? Kan ik dat ook zelf maken?
    Je moet de kip marineren en dan ook nog eens bedruipen met de marinade. Wat moet ik mij daarbij bedenken?
    De gevlinderde kip op de foto is volgens het recept een half uurtje gegrild. Is die dan al gaar??

    Ben benieuwd naar uw reactie.

    Beantwoorden
    • Henk Eggens zegt

      11 oktober 2023 om 11:48

      Dag Tom,
      Portugal schreef al eerder over de rol van de pittige piripiripeper in Portugal en Nederland.
      Klik hier om het artikel te lezen.
      Bij bol.com zijn verschillende piripirikruiden en -sauzen te koop.

      Beantwoorden
  3. W. Kooistra zegt

    15 oktober 2023 om 07:29

    Hoi hoi

    Leuk artikel, zeer leerzaam.

    Kan iemand ook een artikrl over MSG schrijven.
    Het schijnt ook een interessant goedje te zijn.
    Maar heeft bij veel mensen nare bijverschijnselen

    Beantwoorden
  4. Jean-Marie zegt

    15 oktober 2023 om 18:10

    Ik mailde dit recept door naar een vriendin. Ze was meteen heel enthousiast, in die mate dat ze een kip en de andere ingrediënten kocht en aan de slag ging.
    Meer nog, wij werden deze avond spontaan bij haar uitgenodigd. Zo meteen stappen we in de auto en gaan we ons laten verwennen. Met dank aan Winny en PP!

    Beantwoorden
  5. Bram zegt

    19 oktober 2023 om 17:09

    Een kip van een kilo, daar ben ik het niet mee eens. Over het algemeen gebruikt men in Portugal kleine, jonge kippen. Dat zijn de zogenaamde Franguito’s, ofwel (in het Frans) Poussins ofwel (in het Nederlands) piepkuikens. Jonge kippen die slechts 30 dagen oud worden. Het vlees van deze dieren is echt behoorlijk anders van structuur en smaak dan van grotere kippen. Overigens, wat veel wordt gebruikt is piri piri olie. Dat zit in een klein flesje van Calvé. Nadat het kippie is gegrild inwrijven met een paar druppels van dat spul.

    Beantwoorden
  6. Jacob van der Sluis zegt

    21 april 2024 om 17:13

    Er is nog een Portugese variant van kip gemarineerd met citroen, tijm, zout en peper.
    In Guia (bij Albufeira) heb je de beroemde frango da Guia, een pittig gekruid kuikentje.
    Zoals Bram al schreef, een kip van 1 kilo is te zwaar en te vet. 6/700 gr. is een betere maat.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Aankondigingsbord van restaurat dat er weer slakken zijn
Slakken op je bord
Oranje boven, leve de sinaasappel!
Lupineboontjes

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Twee boekkaften van Met De Camper Door Portugal

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Contact
  • Cookiebeleid

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op twee manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

redactie@portugalportal.nl

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023