• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Portugal Portal

Portugal Portal

Online magazine over wonen, werken en genieten in Portugal

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Nostalgia 3 – Het bos in …

15 december 2020 door Ellen Damen 3 Reacties

‘Rua rua’, schreeuwde Zé Pedro en uit zijn gebaren begreep ik: hij zette me op straat. Ik had zojuist geweigerd zijn boterham te smeren, omdat hij dat immers best zelf kon doen. Oké, zijn been zat in het gips en hij lag nu eens niet vrijwillig maar noodgedwongen op zijn bed, maar met zijn handen was niets mis.

Hij gaf te kennen dat hij honger had en ik haalde brood tevoorschijn, een pakje boter, zijn lievelingsworst en zijn lievelingskaas. Een mes erbij en asjeblieft. ‘Wil je ook wat drinken?’ Ziedend, nee vernietigend, keek hij me aan en met een armzwaai, weg met die troep, draaide hij zijn gezicht naar de muur. ‘Een boterham’, hoorde ik hem brommen en ik greep nog net het mes beet dat al balanceerde op de rand van het bed.
‘Kom op zeg, je kunt toch best zelf een boterham maken.’

‘Rua, rua!’, dus.

Enigszins bedrukt stapte ik aan de overkant van de straat café O Pescador binnen en klaagde mijn nood: waar moest ik nu gaan wonen? We zaten immers midden in het vakantieseizoen en half Lissabon leek in ‘ons’ dorp zijn intrek te hebben genomen. Waar had ik dat ook alweer gehoord: duizend bewoners in de winter, dertigduizend in de zomer…

‘Waarom ga je niet naar de monte?’ zei Natércia, de moederlijke kastelein, en toen ik niet begrijpend rondkeek, verklaarde men dat Natércia een landgoed bezat, gelegen aan de zeeweg, een paar honderd meter buiten het dorp. ‘Ze zegt dat je daar mag gaan staan met je busje’, lichtte men toe.

Oh. Echt?

‘Ik breng je wel even, waar staat je busje?’ Dat was Manuel, zoals altijd in voor een klusje.

Een kwartiertje later reden we vanaf de zeeweg een zandpad in. ‘Proibida a entrada’ (verboden toegang) was nog nauwelijks leesbaar op een verregend plankje dat scheef hing op een verroeste paal. Landgoed… hm.

We reden door een haag van arcacia’s en verderop staken de hoge toppen van oude pijnbomen af tegen de strakblauwe lucht. ‘O pinhal’ zei Manuel, het pijnbos.

O pinhal, het pijnbos, anno 2020. Foto Ellen Damen

Rechts schemerde een wit gebouwtje door het groen: ‘Dat is het huis van Natércia’, wees Manuel en ‘nee ze woont er niet, ze woont boven het café. Dit is het ouderlijk huis van Henrique, haar man. Chica, haar schoonmoeder dus, woont er nog, maar niet in dit huis. Kijk daarachter, daar woont ze’. Dit althans moet hij gezegd hebben, want ik luisterde slechts met een half oor, een oor bovendien dat nog nauwelijks Portugees verstond. Zijn wijsvinger ondertussen kon ik volgen en temidden van een zongeblakerd veld stond een langwerpig, laag gebouw: ‘O monte’, zei Manuel.

Oké. Later zou ik opzoeken wat precies een ‘monte’ is, nu had ik andere zorgen.
Daarginds, aan de rand van het bos, is daar misschien een plekje voor mijn bus? Stapvoets volgden we het zandpad en ik gluurde om me heen. ‘Hier’ zei Manuel en hij gooide de deur al open. Als je nou zó en dan zó, je busje draaien en achteruit erin steken, gebaarde hij en gehoorzaam deed ik wat hij zei. Het resultaat was verbluffend: met het bos in de rug en een dennentak vol enorme dennenappels boven me, keek ik uit op ‘o monte’, zo’n honderd meter verderop. In de verte klonk de zee.

‘No pinhal’, in het pijnbos. Foto Ellen Damen

Manuel was al aan het regelen geslagen: met zijn voeten veegde hij de grond vóór de schuifdeur van mijn bus schoon en schoof de verzamelde takken en dennenappels bij elkaar. Een tafel, beeldde hij uit, je hebt een tafel nodig en … wacht. Weg was hij en in een wip kwam hij terug met twee plastic stoelen, waar het weer inzat en plantte die op mijn nieuwe ‘veranda’. We gingen zitten en rookten een sigaret.

De ‘veranda’ werd een geliefd plekje. Foto Ellen Damen

Beduusd keek ik om me heen: waar was ik terechtgekomen?
Ik zou jaren de tijd krijgen om dat te ontdekken.
Met de daadkrachtige hulp en vriendschap van Manuel.

Wordt vervolgd

« Nostalgia 2 – Liefde in den vreemde
Portugees zout – Hollandse handel »

Categorie: Cultuur & Maatschappij, Natuur & Ontspanning Trefwoorden: dagboek, nostalgie, reizen

Over Ellen Damen

Na een korte carrière als psycholoog ben ik op bijna 50-jarige leeftijd naar Portugal vertrokken en ik heb er gewoond van 1990 tot 2007. Daar heb ik van binnenuit het Portugese leven leren kennen, in Zambujeira do Mar, een Alentejaans dorp aan zee. Daar ook heb ik de Portugese taal geleerd en bestudeerd en deze kennis jarenlang doorgegeven in een van de eerste online schooltjes: Portel, Portugees voor Nederlandstaligen.
De geboorte van mijn eerste kleinkind heeft me teruggebracht naar Nederland. Van daaruit trek ik regelmatig voor langere periodes naar en door Portugal en leer er steeds weer nieuwe plekjes en mensen kennen. In het corona-voorjaar van 2020 ben ik, ‘gelockdownd’ in Nederland, begonnen mijn Portugal-ervaringen op te schrijven.

Lees Interacties

Reacties

  1. Josephine zegt

    20 december 2020 om 06:38

    Tjee Ellen , daar nam jouw verblijf wel een heel andere wending! Ik ben heel nieuwsgierig waar “ o monte” ergens lag? Ligt het soms aan de weg van Zambujeira do Mar noordwaarts naar het haventje? En cafe o pescador ligt er ook nog , op de hoek van rua da Padaria geloof ik. Een stukje verder ligt de bakker toch… en de relatie met Pedro is niet meer goed gekomen?

    Beantwoorden
    • Ellen zegt

      20 december 2020 om 08:34

      Helemaal goed Josephine, je hebt me getraceerd! En Zé Pedro, er is nog heel wat over te vertellen…
      Wie weet… 😉

      Beantwoorden
  2. Hanneke Rijkelijkhuizen zegt

    20 december 2020 om 10:22

    Dit stukje was veel te kort! Niet zo plagen!

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Nostalgia 7, slot – Sessenta anos
De Portugese Robinson Crusoe – de echte
Nostalgia 6 – De varkensslacht

Primaire Sidebar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en ontvang elke week gratis de nieuwste artikelen over Portugal in je mailbox.

Aanmelden

Zoek je iets?

Schrijvers gezocht

Zin om iets te publiceren op deze website? Neem contact op.

Trefwoorden

accommodatie Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie bosbrand Coimbra column Corona cultuur dagboek dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuurpark Noord-Portugal Porto recept reizen sport steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Winy Schalke op Oranje boven, leve de sinaasappel!: “Vandaag heb ik je sinaasappelsalade gemaakt, als toetje. Verrassend lekker!”
  • Ans op Nostalgia 6 – De varkensslacht: “Mooi geschreven! En herkenning hoe ‘t vroeger, bij ons thuis in Nederland, ongeveer ook zo verliep. Wat ‘n feest en…”
  • Els op De Portugese Robinson Crusoe – de echte: “Santa Helena, eerder alleen een naam voor mij, maar wat een onverwachts veelzijdig stuk geschiedenis! Alles wat er over de…”
  • Bart op Corona – Verslag van een Nederlandse Portugees (4): “Een leuk stukje, maar het zal nog lang gaan duren voordat het weer normaal wordt. Er is inmiddels een sterkere…”
  • Gerard J. Bos op De Portugese Robinson Crusoe – de echte: “Een boeiend verhaal Ton, met heel veel voor mij onbekende informatie. Ik las het niet, maar begrijp dat jij Trump…”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • Schrijvers
  • Privacy
  • Cookie policy
  • Contact

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en ontvang elke week gratis de nieuwste artikelen over Portugal in je mailbox.

Aanmelden

Portugal Portal

is een initiatief van
Winy Schalke
Arganil – Portugal
+351 91 41 28 590
mailportugalportal@gmail.com

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram

© 2021 · Website gemaakt door Alva Design