• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Portugal Portal

Portugal Portal

Online magazine over wonen, werken en genieten in Portugal

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

COPD

28 oktober 2016 door Robert Steur 5 Reacties

Klaagzang? Allerminst, lees maar gewoon door. Dat was ik beslist niet van plan, niet schrikken. Geen gelamenteer over de poets die het lot ons heeft gebakken. Of een situatie waarin ik hysterisch geworden de alarmlijn moest bellen. Om Rob de Geus op te trommelen van het programma Red mijn vakantie.

COPD. Die afkorting staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Een onophoudelijke longziekte, in onze moerstaal. Verzamelnaam voor een combinatie van chronische bronchitis en longemfyseem. Let wel permanent, dus het gaat nooit meer over.

Dat is eruit. Hé, nog niet afgehaakt? Zo zie je maar, onverwacht valt het een beetje mee. Clínica Falésia staat op het visitekaartje. Allang over de houdbaarheidsdatum. Het gewijzigde telefoonnummer met balpen erop gekalkt. Bewaard in mijn portefeuille. Samen met twee spaarkaarten van kapper Fledderus en Poems Bodywear.

Steeds meer longblaasjes raken defect. Hun wanden zodanig beschadigd dat ze niet meer goed werken. Ze wisselen zuurstof en koolstofdioxide uit, ons uitlaatgas.

Doutor

Onherstelbaar, om te repareren vergeet het maar. Zonder longblaasjes neem je moeilijker zuurstof op. Ja, longspecialisten kunnen het prima uitleggen, maar niks meer aan te doen. Een beetje pappen en nathouden, cru gezegd. Red je er maar mee in het dagelijks leven.

Handig zo’n dokterspraktijk op je verblijfsbestemming. Vlakbij, even de straat uitlopen, de hoek om en je bent er.

Dokterspraktijk. Foto Robert Steur
Clínica Falésia, een dokterspraktijk om de hoek. Foto Robert Steur

Longemfyseem maakt je benauwd, happend naar lucht. Een onprettig gevoel dat moeilijke uitademen. Ook sneller inademen. Door te weinig zuurstof in het bloed ben je gauw moe. Bovendien vatbaar voor longontsteking.

Tja, funest dan ben je helemaal klaar. Behoorlijk ziek worden in het buitenland, een rampscenario.

Remedie

Na onze pensionering gaat het gelukkig beter met al die nare symptomen. Het droge klimaat op het Iberisch schiereiland helpt. Vooral nu wij hier enkele weken achterelkaar doorbrengen.

Het natte, stormachtige najaar ontvluchten. Alvast van de lente snoepen, omdat ‘ie in Nederland steevast (te) lang op zich laat wachten. Dagenlang in de gezonde buitenlucht, genietend van a boa vida.

Een la vol medicijnen. Foto Robert Steur
Een la vol medicijnen. Foto Robert Steur

Geen afspraak meer te maken de laatste jaren. Met die begripvolle Portugese arts. In de kliniek op de hoek van Rua 25 de Abril, zetelend in Edifício Horizonte. Om Marion weer eens een la vol medicijnen te laten voorschrijven.

Curativo

Tegenwoordig altijd naar Portugal, klonk ’t. Het vraagteken in de intonatie viel onmiddellijk op. Collega’s informerend naar onze vakantieplannen, terwijl ze eigenlijk het antwoord al wisten. Ach ja, social talk, onvermijdelijk.

Vroeger, ja vroeger aan-me-nooit-niet. Twee keer dezelfde bestemming. Geen haar op m’n hoofd dacht eraan. Nee, dáár zijn wij al geweest. Niet te weerstaan, die lokroep van nieuwe ontdekkingen.

Puffers in alle soorten en maten.
Puffers in alle soorten en maten. Symptoombestrijding. Foto Robert Steur

Moedige Marion, mooie alliteratie en de waarheid. Ongelooflijk, maar ze vaart er wel bij. Puffers, die hele santenkraam, allemaal symptoombestrijding. Fijn in deze contreien vrijer ademend de dag doorkomen. Verlossend dat heilzame klimaat aan de Algarve-kust.

Bestond ‘t niet zo’n therapeutisch weertje, moest het worden uitgevonden. Een betere medicatie bestaat niet. Het visitekaartje voor je-weet-maar-nooit. Lekker onder de duim houden die COPD.

« Het zinnenprikkelende Nieuws Museum in Sintra
Tropische bloemenpracht in de botanische tuin »

Categorie: Cultuur & Maatschappij, Wonen & Werken Trefwoorden: Algarve, chronische bronchitis, COPD, gezondheid, klimaat, longemfyseem

Over Robert Steur

Opa van Ilian, Boyd, Senn en Fenn. Wordaholic, golfgek en Portugal-junkie. Een klik met dit prachtige land. De andere oma en opa van onze kleinzoons wonen in de Alentejo. Genoeg inspiratie om stukjes over te schrijven. "Benieuwd of mijn columns aanslaan. Ach en zo niet. Een beetje hersengymnastiek kan geen kwaad". Robert publiceert zijn Portugal-columns ook op zijn eigen blog: Woordenbrei.

Lees Interacties

Reacties

  1. rudolph berger zegt

    30 oktober 2016 om 13:02

    Zo mag ik het horen. Inderdaad, het veel drogere (en ik denk ook gezondere) klimaat in Portugal helpt beslist bij het verbeteren van longemfyseem. Maar niet alleen dat: ik heb gemerkt dat een heleboel andere aandoeningen hier veel gemakkelijker te onderhouden en te verbeteren zijn.
    Alleen treedt hier onverwacht wel een vervelende obstipatie op. Iets waar ik in Nederland geen last van had. Het voedsel hier…

    Beantwoorden
    • Robert Steur zegt

      30 oktober 2016 om 19:32

      Dag mijnheer Berger, beste Rudolph,

      Dank voor de reactie. Bemoedigend om te horen over ervaringen met een betere gezondheidsklimaat in Portugal.

      Beantwoorden
  2. Lia zegt

    11 december 2016 om 10:30

    Volgens mij is het niet alleen het klimaat, maar de schone lucht! Zelf heb ik al jaren COPD en het ging in Nederland van kwaad tot erger. Sinds we hier wonen gaat het alleen maar steeds beter, ook in andere opzichten.
    Het is hier fijn wonen, hartelijke mensen en een goed leefbaar klimaat. Ook is het een prachtig land! Dus eigenlijk snap ik niet meer waarom ik zo lang in Nederland ben blijven hangen. Macht der gewoonte? 🙂
    Zelf denk ik dat in Nederland de luchtvervuiling zwaar onderschat wordt! Ik kreeg er direct last van toen ik op mijn 32e daar kwam wonen. Dat is er niet minder op geworden in de loop der jaren. Toen we hier kwamen herademde ik en ben met de dag opgeknapt.
    Het is niet alleen het klimaat het is de lucht die het hem doet. Hoe dan ook, ik vaar er wel bij.

    Beantwoorden
  3. Frans Grijs zegt

    24 juni 2017 om 01:25

    Ja het ging mij ook beter in het begin maar het vervelende is dat ik er asma bij heb en dus altijd met ontstekingen te maken heb. De huisarts is hier wel doorgewinterd hiermee en stuurde me gelijk voor een mri scan (waar je in NL op je knieen moet smeken) die ik nooit in NL heb gehad in de 5 jaren bij de longarts niet heb gehad. Verder cadiologische testen hart/zuurstof verhoudingen. Ppppff zit nog in de molen, maar ik mag zelf uitvogelen met medicijnen en puffers waarbij ik zo min mogelijk last heb. Hij noteert dat voor de longarts. Wel naar de longarts maar wel met de verwijzing van het beste medicijn gebruik. Als de motor redelijk loopt moet je er niet verder aan sleutelen zegt hij. Hij heeft gelijk. De ochtenden zijn moeilijk maar eenmaal op gang gaat het redelijk en dat wil ik zo houden.

    Beantwoorden
  4. Jan Blaauw zegt

    20 oktober 2019 om 14:23

    Ik heb alles gelezen en weet niet zeker of Portugal het is. Ik word volgende week 65. COPD is bij mij 5 jaar geleden geconstateerd. Ik heb een combinatie van longemfyseem met longfibrose. Ik ben alleenstaand en dat houdt mij tegen om in een ander en misschien gezonder land te gaan leven. Eenzaamheid?

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Oranje boven, leve de sinaasappel!
Sticker op een strandplankier die maant tot astandhouden in de Algarve in Portugal
Corona – Verslag van een Nederlandse Portugees (3)
Grafiek met de ontwikkeling van coronacijfers in september 2020 van verschillende landen
Coronatips voor Overwinteraars in de Algarve en Portugal

Primaire Sidebar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en ontvang elke week gratis de nieuwste artikelen over Portugal in je mailbox.

Aanmelden

Zoek je iets?

Schrijvers gezocht

Zin om iets te publiceren op deze website? Neem contact op.

Trefwoorden

accommodatie Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie bosbrand Coimbra column Corona cultuur dagboek dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuurpark Noord-Portugal Porto recept reizen sport steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Winy Schalke op Oranje boven, leve de sinaasappel!: “Vandaag heb ik je sinaasappelsalade gemaakt, als toetje. Verrassend lekker!”
  • Ans op Nostalgia 6 – De varkensslacht: “Mooi geschreven! En herkenning hoe ‘t vroeger, bij ons thuis in Nederland, ongeveer ook zo verliep. Wat ‘n feest en…”
  • Els op De Portugese Robinson Crusoe – de echte: “Santa Helena, eerder alleen een naam voor mij, maar wat een onverwachts veelzijdig stuk geschiedenis! Alles wat er over de…”
  • Bart op Corona – Verslag van een Nederlandse Portugees (4): “Een leuk stukje, maar het zal nog lang gaan duren voordat het weer normaal wordt. Er is inmiddels een sterkere…”
  • Gerard J. Bos op De Portugese Robinson Crusoe – de echte: “Een boeiend verhaal Ton, met heel veel voor mij onbekende informatie. Ik las het niet, maar begrijp dat jij Trump…”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • Schrijvers
  • Privacy
  • Cookie policy
  • Contact

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en ontvang elke week gratis de nieuwste artikelen over Portugal in je mailbox.

Aanmelden

Portugal Portal

is een initiatief van
Winy Schalke
Arganil – Portugal
+351 91 41 28 590
mailportugalportal@gmail.com

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram

© 2021 · Website gemaakt door Alva Design