• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Varkens slachten in Trás-os-Montes

Door Lukkien Hoiting 6 reacties
Gepubliceerd op 20 augustus 2024

In de maanden november en december worden er in de dorpen van Trás-os-Montes veel varkens geslacht. Toen ik hier pas woonde, had ik de neiging om mijn kop in het zand te steken als dit gebeuren zich voordeed. Maar op een gegeven moment wilde ik toch wel weten hoe dat in z’n werk ging. En omdat er naast ons huis een schuur is waar 2 varkens zaten, kon ik via mijn keukenraam stiekem kijken hoe dat ging.

De varkens zijn ongeveer 8 à 9 maanden oud als ze geslacht worden. Ze zitten in een schuur, helaas meestal zonder daglicht, maar wel hebben ze een hok met stro. Dus geen bio-industrie. Het grootste stressmoment voor deze dieren is als ze naar buiten gehaald worden. Men doet een haak achter hun tanden en zo trekken ze het dier uit de stal. Ook is er iemand die het dier van achteren naar buiten duwt. Het slachten gebeurt altijd vlak bij de stal.

Varken
Foto Marion Streiff, Pixabay

Op dit moment schreeuwt het dier. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Dan wordt het op een bankje gelegd en tot mijn grote verbazing blijft het stil liggen. Het dier zal ongetwijfeld weten wat er gaat gebeuren, maar het lijkt wel of het zich overgeeft aan zijn lot en in gebed of meditatie verzonken is.

Vervolgens wordt de halsslagader (inclusief de zenuw of zenuwen) met een scherp mes doorgesneden. De dood volgt daar snel op. Dat duurt ongeveer een halve minuut. Het bloed wordt opgevangen en gecontroleerd. Die controle vindt plaats door wat water bij het bloed te doen en te roeren. Als het bloed gaat schuimen, is het varken gezond.

Vervolgens wordt het varken goed schoongemaakt. Eerst worden de haren eraf gebrand en daarna wordt het dier gewassen en de huid geschuurd met een stuk steen of een plastic netzakje.

Het schoonmaken van de darmen.
Het schoonmaken van de darmen. Foto Lukkien Hoiting

Dan wordt de buik geopend en worden alle ingewanden eruit gehaald. De darmen worden schoongemaakt en later gebruikt voor de worsten. Het hart, de nieren en het buikspek gaan meteen naar de keuken en dat wordt nog dezelfde dag gegeten. De longen gaan naar de honden.

Klaar voor de volgende dag.
Klaar voor de volgende dag. Foto Lukkien Hoiting

Als dat allemaal gebeurd is, wordt het varken in een schuur opgehangen om verder af te sterven. De volgende dag wordt het dan verder ontleed.

chouriço
Traditioneel gemaakte worsten. Foto Lukkien Hoiting

Van een deel van het vlees wordt de chouriço (pittige gerookte worst van varkensvlees en -vet) gemaakt. Grote stukken vlees moeten daarvoor in hele klein stukjes gesneden worden. Een vrouwenklus. Vaak zit je dan met zo’n 10 vrouwen om de tafel te snijden. Het is een gezellige bezigheid. Sinds dit jaar gebruiken ze een vleesmolen. Dus die traditie is overgenomen door een apparaat. De stukjes vlees gaan in een teil, daar komt veel knoflook bij en water en wijn. Dit blijft 5 dagen in de marinade staan en dan worden er worsten van gemaakt. Daarna worden de worsten gerookt. Vaak staat er in een schuurtje een kruiwagen met eikenhout, dat wordt aangestoken, dat houden ze dag en nacht aan. Op die manier geschiedt het roken van de chouriço en de presunto (rauwe ham).

Al het andere vlees, zoals de spareribs, achterhammen, voorhammen, de pootjes, het staartje en de karbonades gaan gedurende 3 weken in een bak met zout. De spareribs, het staartje, de pootjes en de karbonades gaan dan de diepvries in en de hammen worden gerookt. Dat wordt dan die heerlijke presunto. De varkenshaas gaat niet in een bak met zout, maar meteen de diepvries in. Verder eet men hier natuurlijk ook de hersenen en de oren, er wordt niet veel weggegooid.

Het slachten is een feest en ’s avonds wordt er dan ook voor alle mensen die geholpen hebben een uitgebreide maaltijd verzorgd. Uiteraard gaat dit gepaard met veel wijn. Ook dit is een gezellig samenzijn.

Ik moet zeggen dat ik het slachten hier in de dorpen, voor zover ik dat goed kan beoordelen, een humaan gebeuren vind. De dieren hoeven geen lange transporten af te leggen om vervolgens met duizenden tegelijk bij dat slachthuis te moeten wachten op hun doodvonnis. Of het dier veel pijn heeft dat weet ik niet, maar uit mijn observaties kan ik die pijn niet afleiden. Laatst had ik een gesprek met een slager hierover en hij kon mij ook niet vertellen of het varken veel pijn moest lijden of niet.

Wat ik wel weet is dat de Portugezen ook zelf willen dat de doodstrijd zo kort mogelijk duurt en dat het doden vakkundig moet gebeuren. Lang niet iedereen mag slachten. Dit wordt uitsluitend gedaan door een ervaren iemand. Dus kan ik eigenlijk alleen maar concluderen dat het Portugese varken het vele malen beter heeft dan het varken in bijv. Nederland.

Fumeiro

Hier in Montalegre vindt een jaarlijks feest plaats dat de Fumeiro (het rookfeest) heet. Dat feest was in 2010 van 21 tot en met 24 januari. Het is een soort overdekte markt, waar je alle varkensprodukten en ook andere streekprodukten, zoals honing, eigengebreide sokken etc. kunt kopen. Ieder dorp heeft zijn eigen kraam. Alle kramen zien er heel goed verzorgd uit, met papieren kleden, droogbloemen etc. Dit feest gaat uiteraard gepaard met muziekoptredens, en veel maaltijden.

Fumeiro
Een kraam op de Fumeiro. Foto Lukkien Hoiting

De meeste mensen slachten in de eerste plaats om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Een aantal mensen slacht echter ook om de eigengemaakte producten te verkopen tijdens deze Fumeiro.

Ik vind dat dit varken, o nosso porco, alle respect verdient dat er is.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op Portugal Portal op 26 maart 2010.

In Nederland en in België zijn door de overheid eisen gesteld aan het thuis slachten van varkens.

Portugal Portal publiceerde al eerder nog meer over het thuis slachten van varkens in Portugal. Hier de links.

Varken slachten
VPRO documentaire over slachten
Nostalgia 6 – De varkensslacht

« De dorpswinkel, hoe belangrijk is die wel niet?
Varen door de straat van Magalhães in 2024 »

Categorie: Volksgebruiken Trefwoorden: dieren, gastronomie, opinie, Trás-os-Montes

Over Lukkien Hoiting

Lukkien Hoiting (1951) was in Nederland docent Nederlands en beeldende vorming. Sinds 2008 jaar woont zij definitief in Portugal en vindt het leven fijn hier. Ze geniet heel erg van de rust, de natuur, de ruimte en de gezelligheid. Lees hier hoe Lukkien in Trás-os-Montes terecht kwam.

Lees Interacties

Reacties

  1. Rob zegt

    7 september 2010 om 17:02

    Ik ben zelf ook naar Portugal geweest en heb mogen proeven van de zeer goede kwaliteit varkensvlees!
    Ikzelf mest Belgische piëtran varkens, ook zeer goed, maar deze varkens zijn echt een stuk beter en GEEN product uit de bio-industrie! PRIMA!

    Beantwoorden
    • Claudia Verschuren zegt

      27 februari 2024 om 18:09

      Hooi,
      Ze hebben het hier heel naar, gezien ze heel vaak in hun eentje in een verlaten schuur staan. Zonder licht, afleidingen, echt verschrikkelijk. Een varken is een intelligent dier dat veel meer respect verdiend. Ik ben het niet met haar eens.

      Beantwoorden
      • Joost zegt

        25 augustus 2024 om 07:24

        Helemaal mee eens. Om over geiten nog maar niet te spreken. Portugal is een heerlijk land maar je hoeft niet alles op te hemelen.

        Beantwoorden
  2. Henk Eggens zegt

    20 augustus 2024 om 13:40

    Citaat: “ … controle vindt plaats door wat water bij het bloed te doen en te roeren. Als het bloed gaat schuimen, is het varken gezond.” Ik ben geen dierenarts, maar dit klinkt als pure onzin en volstrekt onvoldoende controle. Bijvoorbeeld om vlekziekte en salmonella te ontdekken.

    Beantwoorden
  3. Frieda Geraerds zegt

    21 augustus 2024 om 11:16

    hier in het dorp hoor je het varken langdurig gillen en gorgelen , beslist net human en snel ik heb nog nooit een varken buiten zien lopen zitten opgesloten in donker hokken beslist niet humaan. mijn zin in een karbonade is nazoeken slacht gelijk over.

    Beantwoorden
  4. Ellen Lanser zegt

    25 augustus 2024 om 13:43

    Mijn ervaringen met portugezen en dieren zijn ook wel wat anders. Dieren zijn dingen. Kippen met haar allen in een donkere hal om eieren te leggen of te groeien, honden zitten hun leven lang aan de ketting of opgesloten in een klein huis, varkens idem in een donker hok. Ik vind zelf hoe een dier moet leven nogal wat belangrijker dan hoe het sterft. En wat dat betreft is Portugal niet anders dan welk ander land in Europa dan ook. Dieren=geld=efficiency=wreedheid, want inmiddels weet iedereen dat dieren net als mensen zijn.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Komrij: Over de bergen
Ons stuk land vanaf een berg in de buurt
De off-grid familie in Portugal (2): Wij zijn er klaar mee, en klaar voor!
Een Portugese chef in het zonnetje

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Kenters

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Henk Eggens op Fietsen mee met de auto: wat mag?: “Beste Peter, Ik kan geen definitief advies geven, maar: 1. Thule is, geloof ik, een topmerk. Of het merk en…”
  • Peter van Diermen op Fietsen mee met de auto: wat mag?: “Hallo Henk, wij reizen door Europa met 2 fietsen op een vaste trekhaak. de drager van het merk Thule is…”
  • Leni Vermeiren op Een Vlaming in Portugal: “Dag Ann Wat een toffe reactie..ik lees het nu pas Ik herinner me jou nog goed.. een hele geïnteresseerde leerling”
  • Mariska Roos op Een dag zonder stroom: “Fijn al deze informatie en het zal ons helpen bij een volgende stroomstoring. Wij hadden ons ook niet ècht goed…”
  • Mariska Roos op De Portugese taal: “Hallo David, Onze leraar woont in de Beiras net als wij, bovendien heeft hij een lange wachtlijst. In Lissabon zit…”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Cookie policy
  • Contact

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023

Beheer cookie toestemming
Om deze website goed te laten werken, te optimaliseren en personaliseren en content van social media te kunnen tonen worden cookies geplaatst.
Functioneel Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Zelf instellen
{title} {title} {title}